Hebben jullie samen kinderen, en gaan jullie uit elkaar? Jullie zijn dan altijd verplicht om voor uw kind te zorgen. Het maakt niet uit of u getrouwd bent of niet, samenwoont of zelfs geen relatie heeft. U bent verplicht om financieel voor uw kinderen te zorgen.
Woont uw kind meer bij uw ex dan bij u, dan zult u moeten bijdragen aan de opvoeding van uw kind. U heeft een onderhoudsplicht. De plicht om kinderen op te voeden wordt kinderalimentatie genoemd. De kinderalimentatie gaat door tot het kind 21 jaar is
Hoogte kinderalimentatie?
Voor de hoogte van de kinderalimentatie maakt u samen een afspraak. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap, dan stelt de rechter het bedrag vast. Als u ongehuwd bent, en een van de twee scheidende gaat niet akkoord met kinderalimentatie, dan dit geldt ook.
Als er samen geen overeenstemming kan worden bereikt, stelt de rechter het bedrag vast. De gemaakte afspraak wordt opgenomen in het ouderschapsplan.
Alimentatieplicht
Na de scheiding woont het kind meestal bij een van de ouders. Dit is de zorgzame ouder. Er is een omgangsregeling met de andere ouder. Dit is een niet-verzorgende ouder.
Ouders die geen voogdij hebben, zijn verplicht om hun kinderen financieel te blijven ondersteunen. Dit heet een onderhoudsverplichting of alimentatieplicht.
Het bedrag dat wordt betaald om een kind groot te brengen, wordt kinderalimentatie genoemd. De hoogte hiervan is met name afhankelijk van de omgangsregeling. Hoe meer omgang u heeft, hoe minder onderhoudskosten er nodig zijn
Wat valt onder kinderalimentatie
Als u eenmaal overeenstemming heeft bereikt over de hoogte van de alimentatie, of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechtbank, vallen in principe alle kosten van de kinderen binnen dit bereik. Dus eten, drinken, kleding, kinderopvang, zwemlessen, clubs etc.
Normaal gesproken is het niet nodig om andere bijdragen te leveren dan kinderalimentatie. Uiteraard kunt u afspreken hiervan af te wijken. Zo is er meestal een aparte afspraak voor schoolgeld. Als er geen aparte afspraak is, zijn deze kosten ook onderhoudskosten en zullen zorgzame ouders voor deze kosten moeten betalen.
Afspraken over kinderalimentatie
U en uw ex-partner kunnen het eens worden over het samen opvoeden van kinderen. Het is echter verstandig dat de rechter de overeenkomst formeel vastlegt en goedkeurt. Alleen zo krijgt u echt de rechten uit de gemaakte afspraken en als uw ex partner besluit niet te betalen, kunt u aanspraak maken op bescherming.
Als u getrouwd bent en op het punt staat te scheiden, moet u hoe dan ook een formeel ouderschapsplan maken. Zo'n verplichting bestaat niet als je samenwoont, maar het is wel verstandig.
Komt u er samen niet uit, dan kunt u de rechter vragen om de kinderalimentatie vast te stellen. De rechtbank bepaalt ook wanneer en onder welke voorwaarden de uitkering zal plaatsvinden. In dat geval kunt u het beste een juridisch adviseur hebben om u te helpen. Dit zorgt ervoor dat u de rechten krijgt die u verdient, of dat u niet teveel betaalt.
Zorg korting bij kinderalimentatie
Als u een omgangsregeling heeft, komt u in aanmerking voor zorg korting. Deze medische korting varieert van 5% tot 35%, afhankelijk van het aantal dagen dat het kind bij u is. Hoe meer dagen uw kind bij u doorbrengt, hoe hoger de zorg korting.
Dit komt doordat u de onkosten van de kinderen al heeft betaald. Als uw kind minder dan 1 dag in de week is, krijgt hij 5% medische korting.
Heeft u gemiddeld 1 dag per week kinderen, dan krijgt u 15% medische korting. Gemiddeld 2 dagen per week geniet u van 25% korting. Deze korting is 3 dagen per week 35%. Bij de onderhandeling is het toegestaan om van deze percentages af te wijken.
Wettelijke duur kinderalimentatie
Totdat uw kind 18 jaar wordt, bent u verplicht om uw kind op te voeden. Regel kinderalimentatie voor elk kind. Is een van uw kinderen 15 jaar en de andere 22 jaar? In dat geval geldt de opvoedingsplicht alleen voor uw 15-jarige kind.
Als uw kind tussen de 18 en 21 jaar oud is, moet u als ouder de kosten van opvoeding en studie dragen.
Dit wordt een doorlopende onderhoudsverplichting genoemd. Nadat u met uw kind heeft onderhandeld en de toestemming van uw kind heeft verkregen, kunt u ervoor kiezen om het geld op de eigen rekening van uw kind te storten of zoals gewoonlijk te regelen.
Hoogte kinderalimentatie berekenen
Het berekenen van de kinderbijslag is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het berekenen van de kinderbijslag. Dit maakt het erg moeilijk om zelf berekeningen uit te voeren.
Om dit probleem op te lossen heeft de alimentatiewijzer een eenvoudige rekenmodule gemaakt. Deze module geeft een goede indicatie van het uiteindelijke bedrag.
Door het invullen van de berekening ziet u globaal de alimentatie die betaald moet worden. Dit kan u helpen om samen tot een akkoord te komen. De berekeningen op hun website zijn gebaseerd op Treman-standaarden.
Daarnaast wordt bij de berekening ook rekening gehouden met de kortingen op de gezondheidszorg en de financiële mogelijkheden van beide ouders. Budgetten met betrekking tot kinderen zijn ook inbegrepen. In veel gevallen kan het resultaat een goede indicatie zijn van de hoeveelheid. Ik hoop dat dit u op weg helpt.
Drie punten waarmee de kinderalimentatie berekend wordt
De rechters hebben gezamenlijk de norm voor de berekening van een alimentatie vastgesteld. Ze bepalen de kinderbijslag in drie stappen.
-
1. Behoefte aan kinderalimentatie berekenen
Eerst bepaalt de rechter wat de behoefte is van de kinderen aan kinderalimentatie. Hij gebruikt voor de kinderalimentatie speciale tabellen. De rechter gaat uit van de inkomens zoals die waren vlak voor de scheiding. -
2. Draagvlak berekenen
De rechter bepaalt welk bedrag degene die alimentatie moet betalen kan missen. Dit is de draagkracht. Er wordt ook rekening gehouden met de draagkracht van degene die de kinderen verzorgt. -
3. Vergelijking en eindbedrag bepalen
Ten slotte vergelijken rechters betaalbaarheid en onderhoudsbehoeften. De rechter verdeelt de behoeften naar de mogelijkheden van beide partners. Het alimentatiebedrag wordt één keer per jaar aangepast.
Jaarlijkse verhoging van kinderalimentatie
Op 1 januari van elk jaar wordt de kinderalimentatie met een percentage verhoogd. Uw ex-partner moet de onderhoudskosten met dit percentage verhogen. Bent u het er niet mee eens, dan geldt deze wet alsnog.
Soms heeft u niet het recht om de onderhoudskosten tijdelijk te verhogen. U heeft hierover bijvoorbeeld overeenstemming bereikt, of de rechter heeft dit bepaald.
Juridische hulp bij kinderalimentatie
Heeft u hulp nodig bij een advocaat, mediator of jurist neem dan geheel vrijblijvend contact op met AdvocaatHulp. Wij staan 24/7 voor u klaar om u bij te staan in juridische kwesties.
Onze specialisten kunnen u bijstaan met de te bepalen hoogte van de kinderalimentatie, wat verstandig is juridisch en hoe u eventueel het meeste er uit kunt halen voor uw kinderen.
Zij zullen altijd de draagkracht van beide ouders meenemen indien zij uit elkaar gaan. Onder begeleiding kunt u gemakkelijker samen afspraken maken over hoeveel kinderalimentatie betaald wordt aan u.
Voor minderjarige kinderen kan het erg vervelend zijn ruzie tussen de ouders, echter moet het voor beide ouders financiel verantwoordelijk blijven tijdens de berekening van de kinderalimentatie. U kunt gemakkelijk een afspraak maken met een mediator hiervoor. Nieuwe partners dienen hier niet verplicht bij aanwezig te zijn.