De relatie tussen werkgevers en werknemers is opgenomen in het arbeidsrecht. In de wetgeving zijn verschillende regels vastgelegd tussen werknemers en werkgevers. Daarnaast is er een akkoord bereikt tussen de werknemer en de werkgever.
Deze zijn afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Denk hierbij aan de maximale duur van de proefperiode, het aantal vrije dagen, je salaris en eventuele andere afspraken (bijvoorbeeld het gebruik van een leaseauto), etc.
De meeste wetgeving over werk en ontslag is verplicht. Dit betekent dat de werknemer vrijwel altijd wordt beschermd door de wet en mag afwijken van de wet. Hierdoor is er geen machtsverschil tussen werkgevers en werknemers.
Ondanks de duidelijke wetgeving komen er vaak conflicten voor tussen werknemers en werkgevers. Meestal gaat het om ontslag, maar het gaat ook om andere zaken zoals salarisbetalingen en vakantiedagen. Wilt u in deze paar situaties suggesties? Een jurist arbeidsrecht van kan u verder bijstaan.
Wat doet een jurist arbeidsrecht
Arbeidsrecht is een juridisch vakgebied dat zich bezighoudt met alle wet- en regelgeving op het gebied van werk.
In de praktijk komt het werk van een arbeidsrecht jurist neer op de behandeling en bemiddeling van conflicten, hoewel taken als het goed opstellen en beoordelen van juridische documentatie ook heel belangrijk zijn.
De verschillende onderdelen waarbij een jurist arbeidsrecht u van dienst kan zijn zijn:
- Loongeschillen
- Arbeidsovereenkomsten
- Ontslagregelingen
- Overige arbeidsovereenkomsten
- Aansprakelijkheid
- Overige arbeidsconflicten
Daarom is het goed om te weten dat u bij een conflict met uw werkgever kunt rekenen op een professionele jurist. Ook als u twijfelt over uw rechten of vermoedt dat uw werkgever verkeerd heeft gehandeld of de wet heeft overtreden, kunt u terecht voor juridische hulp op het gebied van arbeidsrecht.
Hulp bij ontslag
Een van de meestvoorkomende zaken waarbij een jurist arbeidsrecht wordt ingeschakeld is door de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
Als de werkgever u wilt ontslaan, kan hij u een vaststellingsovereenkomst of ontslagovereenkomst aanbieden. Door middel van een dergelijke overeenkomst kan het ontslag door beide partijen worden overeengekomen. De inhoud van de overeenkomst is erg belangrijk.
Na ondertekening verleent u meestal de definitieve vrijgave. Dit betekent dat u na ondertekening geen verzoeken meer aan de werkgever doet en de werkgever geen verzoeken meer aan u doet.
De juistheid van de inhoud van de overeenkomst is erg belangrijk. Het UWV stelt eisen aan de inhoud van de overeenkomst. Het UWV wil niet dat zij een WW-uitkering moeten betalen aan iemand die ontslag heeft genomen of wordt beschuldigd van ontslag.
Aangezien de vaststellingsovereenkomst naar het UWV gestuurd moet worden en de inhoud juist moet zijn, dient de overeenkomst gecontroleerd te worden door een jurist arbeidsrecht. Als u dit niet doet, krijgt u mogelijk geen werkloosheidsuitkering.
In de vaststellingsovereenkomst kan ook een afspraak worden gemaakt over een ontslagvergoeding. Het is belangrijk om een jurist arbeidsrecht te hebben om ervoor te zorgen dat het geld dat u ontvangt niet minder is dan het volgens de wet verschuldigde bedrag.
Jurist arbeidsrecht inschakelen
Als u een arbeidsgeschil heeft, belt u een jurist arbeidsrecht. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opbouwen van een goed dossier, op staande voet ontslaan, een vergunning ontslaan, een ontslagbrief opstellen en de verplichting tot naleving van concurrentiebedingen evalueren.
AdvocaatHulp heeft in heel Nederland wel een jurist arbeidsrecht.
Kosten jurist arbeidsrecht
De kosten voor een jurist arbeidsrecht liggen een stuk lager dan de kosten voor een advocaat. Een advocaat kost al gauw 175 tot 500 euro per uur, echter betaald u voor een jurist gemiddeld 80 tot 140 euro per uur.
Zowel een jurist arbeidsrechten als een advocaat heeft een universitaire graad in de rechten afgerond.