De Coronaboete is in het leven gekomen dankzij het coronavirus. Het niet dragen van een mondkapje, samenkomen in grote groepen, illegale feesten en niet voldoende afstand bewaren kan resulteren in de coronaboete.
Door de tweede kamer is de 1,5 meter samenleving in het leven geroepen. Voor veel mensen is dit nog redelijk wennen.
Wat is het coronavirus
Corona ofwel Covid-19 is een besmettelijke ziekte die de hele wereld anno 2020 in zijn greep houdt. Veel oudere en zwakkere mensen komen aan dit virus te overlijden. Vandaar dat veel overheden coronaregels in het leven hebben geroepen.
De coronaregels moeten er voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen besmet raken met het virus zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Echter is het naleven van deze regels voor vele nog lastig. Vooral onder jongeren leeft de drang naar sociaal contact.
Mochten mensen er op betrapt worden niet naar de regels te luisteren kunnen zij de coronaboete ontvangen voor het niet luisteren naar de coronaregels.
Hoe hoog is de coronaboete?
Sinds eind oktober 2020 is de coronaboete 95 euro. Hiervoor was hij echter een stuk duurder met 390 euro. Dit beleidt werd echter als too much gezien door de overheid, vandaar de wijziging.
Levert een coronaboete een strafblad op?
De reden dat de boete van 390 euro als too much werd gezien is omdat een boete boven de 100 euro resulteert in een strafblad. Vandaar dat door de wijziging naar 95 euro niet iedereen met een strafblad meer eindigt.
In het begin van corona ontving u dus wel een strafblad. Een van de belangrijkste redenen was dat een strafblad personen later in de weg kan zitten met het verkrijgen van een verklaring Omtrent het Gedrag. Echter was het wel zo vastgelegd dat de eerste coronaboete niet mag worden meegenomen in de Verklaring Omtrent Gedrag VOG.
Waarvoor kun je een coronaboete krijgen?
Sinds de wijziging van de boete in eind oktober 2020 zijn er een aantal punten waarvoor u een coronaboete kunt ontvangen.
De belangrijkste en overkoepelende zijn:
- Het niet houden aan de 1,5m afstand tot uw medemens.
- Het samenkomen in grote groepen
- Het organiseren van een feest, wat dus ook neerkomt op samenkomen in grote groepen
- Het verkopen, kopen, transporteren of drinken van alcohol na 20:00 uur in openbare ruimtes.
Niet eens met de coronaboete?
Indien u het niet eens bent met uw ontvangen coronaboete kunt u een bezwaar indienen. Betaal de boete niet, deze wordt onherroepelijk zodra u hem betaald. Oftewel, uw geld krijgt u niet meer terug.
Indien u bezwaar aantekent kunt u middels een brief beargumenteren waarom u de boete niet hoort te ontvangen.
Wat dient er in de brief te staan
Aan een bezwaar brief zitten een aantal eisen. Deze zijn als volgt:
- Datum van de strafbeschikking (ontvangen datum boete)
- Het CJIB-nummer wat op de boete vermeld staat
- Naam van de organisatie die uw boete heeft uitgeschreveb
- Waarom u het niet eens bent met de boete
- Datum waarop u de brief schrijft
- Uw naam en adres
- Uw handtekening
! Let op ! De brief mag louter door u of uw advocaat geschreven worden.
De brief kunt u inleveren bij de balie van het parket van het Openbaar Ministerie bij u in de buurt.
Schakel de hulp in van een advocaat
Indien u bezwaar gaat aantekenen mag de brief alleen door u of uw advocaat geschreven worden. Een advocaat weet in de meeste gevallen precies hoe een brief geschreven dient te worden om onder een boete uit te komen. Indien u een coronaboete ontvangen heeft, is het inschakelen van een advocaat best handig.
Als AdvocaatHulp helpen wij u graag bij het vinden van de geschikte advocaat. Neem gerust contact op en wij zullen u vrijblijvend te hulp staan.