In veel situaties krijg u te maken met het ondertekenen van een contract. Het meestvoorkomende is een arbeidscontract die u zal ondertekenen bij het begin van uw baan bij het bedrijf. Dat contract zal symbool staan voor de afspraken die u maakt met uw werkgever of werknemer.
Bij het opstellen of ontbinden van een contract komen vaak juridische kwesties kijken. Een juridische expert is hierbij erg gemakkelijk.
Wat is een contract
Een contract is een schriftelijke of mondelinge overeenkomst tussen twee of meer partijen. Als u een contract hebt ondertekend bent u gebonden iets te leveren aan of te ontvangen van de andere partij. Contracten zorgen er voor dat mensen hun beloftes na komen.
Soorten contracten
In Nederland tellen wij een aantal vormen van een arbeidscontract. Zo kunt u in Nederland een vast contract, tijdelijk contract of 0-uren contract hebben. Wat al deze contracten inhouden volgt hieronder:
Vast contract
Een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, ook wel een vast contract genoemd. In tegenstelling tot een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent deze arbeidsovereenkomst geen einddatum.
Tijdelijk contract
Een tijdelijk contract is een contract voor bepaalde tijd. Het contract bevat de einddatum (bijvoorbeeld 31 Juli), de duur (bijvoorbeeld zes of twaalf maanden) of de reden voor het beëindigen van het contract (bijvoorbeeld het einde van het project).
0-uren contract
Een 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst waarin geen arbeidsduur is opgenomen. Werkgevers kunnen werknemers flexibel bellen. Het 0-uren contract is gebaseerd op het principe "geen moeite, geen moeite".
Dan betaalt de werkgever alleen loon over werkuren. De overeenkomst moet in het contract worden vastgelegd. Na een jaar hebben werknemers recht op een vaste arbeidsduur (gemiddeld aantal uren in de afgelopen 12 maanden).
Naast arbeidscontracten zijn er natuurlijk nog vele andere vormen van contracten. Denk hierbij aan een huurcontract, koopcontract, samenlevingscontract, etc.
Een werknemer krijgt per dag, per week of per maand uitbetaald. Ook dit hangt af van het ondertekende arbeidscontract. Het is aan de werkgever om dit schriftelijk vast te leggen. In de schriftelijke arbeidsovereenkomst staan alle rechten en plichten van een werknemer plus alle afspraken tussen de werkgever en werknemer.
Contract opstellen of ontbinden
Een contract kun je opstellen om hem later eventueel weer te moeten ontbinden. Opstellen kan ten aller tijden, maar let er wel op dat het contract juridisch correct is. Ontbinden kan veelal alleen bij het schenden van de afspraken. Hulp van een juridisch expert is in beide gevallen handig.
Contract opstellen
Stel een juridisch correct contract op. Dat is heel belangrijk, want bij het zakendoen kan het belang van het ondertekenen van een duidelijk contract niet worden onderschat.
Door gebruik te maken van een juridisch ondoordringbaar contract kunt u uw juridische status als contracts partij versterken en contractrisico's zoveel mogelijk vermijden. Met een goed contract wordt u sterker in elk geschil.
Contract ontbinden
De overeenkomst eindigde door ontbinding. Partijen zijn dan verplicht de overeenkomst te beëindigen. Alles wat beide partijen via de overeenkomst hebben ontvangen, moet worden geretourneerd.
Hoofdregel is dat uw contract alleen kan worden ontbonden als uw wederpartij de overeenkomst niet nakomt. Bovendien moet het defect de beëindiging rechtvaardigen. Als nakoming niet permanent of tijdelijk onmogelijk is, moet de andere partij ook het contract schenden. Het is dus niet altijd mogelijk om zomaar te ontbinden.
Hulp inschakelen voor een contract
Zowel bij het ontbinden als opstellen kunt u juridische hulp gebruiken bij uw contract. In beide gevallen is een expert op dit gebied iemand die uw contract helemaal waterdicht maakt of u helpt met het juridisch correct ontbinden daarvan.
Tevens bij het ondertekenen van een arbeidscontract kunt u dat contract altijd even na laten kijken door een contract expert. Zelfs bij een 0-uren contract kan dit in uw voordeel werken.